Meteen naar de inhoud
Home | Good practices rond afstandsonderwijs

Good practices rond afstandsonderwijs

De coronacrisis grijpt op veel fronten in in ons leven en dat van onze naasten en collega’s, zowel persoonlijk als zakelijk. We kunnen elkaar niet op de normale manier ontmoeten, we moeten thuiswerken, online lesgeven en we hebben zorgen over wat deze periode voor effect heeft op het onderwijs waar wij allemaal zo gepassioneerd voor zijn. Wat betekent deze crisis met thuisonderwijs voor kinderen in achterstandssituaties, voor kinderen in een onveilige thuisomgeving of met een gebrek aan digitale hulpmiddelen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we alle kinderen en hun ouders/opvoeders bereiken en betrekken? Gelukkig zien we heel mooie voorbeelden van afstands- en thuisonderwijs door leraren en ouders. Wij hebben veel bewondering voor de inzet en de creativiteit waarmee leraren en scholen dit alles in korte tijd hebben opgezet.

Door de ontwikkelingen ligt het onderzoek binnen een aantal onderzoeksprojecten van de Werkplaats Onderwijsonderzoek Amsterdam stil. Dat is heel begrijpelijk, er zijn andere prioriteiten. In het nieuwe schooljaar pakken we het onderzoek samen weer op. In de tussentijd is het belangrijk om ‘good practices’ en ideeën op het terrein van diversiteit benutten en gelijke kansen bevorderen bij afstandsonderwijs te delen. Deze bijzondere periode kan ons veel nieuwe inzichten opleveren die we kunnen gebruiken in interventies op scholen en in toekomstige onderzoeksprojecten. 

Dus als je een mooi project of idee hebt, laat het ons weten. We helpen graag om ‘good practices’ te beschrijven, zodat ze met anderen gedeeld kunnen worden.
Je kunt hiervoor contact opnemen met Erna van Hest: g.w.c.m.vanhest@uva.nl

Samen komen we deze crisis door!

Artikelen over de uitwerking van de Coronamaatregelen op het onderwijs

Afstandsonderwijs: hoe motiveer je leerlingen?
Hoe kunnen leerlingen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs gemotiveerd worden om onderwijs te blijven volgen, ook als de scholen gesloten zijn? Wat hebben zij daarbij nodig? Scholen en leraren, maar ook ouders, spelen hierin een belangrijke rol, zo schrijft Kohnstamm-onderzoeker Irma Heemskerk.
meer informatie

Onderwijsraad doet minister aanbevelingen voor ondervangen gevolgen Coronacrisis
Focus nu op de opvang van kinderen en jongeren in onveilige situaties. Ondersteun schoolbesturen en scholen met een centraal informatie- en ondersteuningspunt. En laat scholen zich voorbereiden op de herstart en op het inlopen van achterstanden binnen de reguliere schooltijd zodra leerlingen weer naar school kunnen. Dit adviseert de Onderwijsraad aan minister Slob.
meer informatie

Omwenteling op school; ineens is de leraar live op YouTube
De plotselinge sluiting van de scholen dwong docenten onderwijs op afstand te regelen. Binnen een paar dagen gaf zowat elke school online les. Een prestatie.
meer informatie

Monique Volman: De school is veel méér dan een plek om te leren
Scholen en andere onderwijsinstellingen zijn nu twee weken gesloten. Naast problemen, hebben de coronamaatregelen in het onderwijs een ongelooflijke hoeveelheid creativiteit en daadkracht opgeroepen. Voor sommigen is dat reden om te voorspellen dat het onderwijs na de coronacrisis nooit meer hetzelfde zal zijn.
meer informatie

Welke impact hebben de coronamaatregelen op onderwijs(on)gelijkheid?
Om het coronavirus in te dammen, sloten de Nederlandse scholen de deuren. Ook de eindtoets voor groep 8 en het centraal eindexamen zijn uitgevallen. Welke impact hebben deze maatregelen mogelijk op het schoolniveau van kinderen? Wat betekent dit voor onderwijs(on)gelijkheid? We vroegen het onze onderwijsdeskundigen Louise Elffers, Bowen Paulle en Herman van de Werfhorst.
meer informatie

De effecten van thuisscholing op kansenongelijkheid in het onderwijs
UvA-socioloog Thijs Bol gaat onderzoek doen naar de korte- en langetermijneffecten van thuisscholing tijdens de coronacrisis op kansenongelijkheid in het onderwijs.
meer informatie

Leraar mist leerling…… én collega’s
Ruim 9 op de 10 leerkrachten mist het dagelijkse contact met leerlingen nu de scholen gesloten zijn.
meer informatie